Veertig belangstellenden bezochten dinsdagavond 26 april de inspiratieavond rond de herbestemming van de voormalige schoollocatie De Zonnebloem. Onder andere verschillende buurtbewoners, ondernemers, makelaars en architecten lieten zich informeren over het proces en inspireren over mogelijkheden en ideeën voor een nieuwe functie.

De bijeenkomst op locatie in het leegstaande schoolgebouw aan de Akker stond in het teken van inspiratie, informatie en elkaar ontmoeten. Inspiratie kwam bijvoorbeeld van architect Dinant Oude Lenferink van Building Design uit Zenderen. Hij liet een aantal inspirerende voorbeelden zien van herbestemming, waar het architectenbureau inmiddels ervaring mee heeft. “Je moet niet altijd kiezen voor het meest winstgevende project”, was zijn advies, “maar ook kijken naar wat echt mooi en passend is voor deze wijk.”

Verrassende en passende ideeën

Een rondleiding door het gebouw en de mogelijkheid om daarna met elkaar kennis te maken en ideeën uit te wisselen maakten de avond compleet (bekijk de fotoreportage). Ideeën kunnen tot 5 juni 2016 digitaal worden ingezonden via www.borneschooltom.nl. Belangrijk daarbij zijn een nieuwe betekenis voor de buurt, duurzame herbestemming en een haalbaar plan. Begin juli zal er een expositie plaatsvinden van ingediende ideeën, die de eerste selectie hebben doorstaan. Iedereen kan er dan wat van vinden en in de loop van juli wordt vervolgens de uitslag bekendgemaakt. De gemeente hoopt dat het proces iets verrassends zal opleveren. Een sociale, educatieve of maatschappelijke invulling is daarbij even welkom als een woningbouwplan. Zolang het maar voldoet aan de gestelde doelen.

Samen met bewoners

Het gehele proces biedt ruimte voor burgerparticipatie. Zo wordt aan de hand van de vragen en opmerkingen van de aanwezigen van de inspiratieavond gekeken hoe het proces verbeterd kan worden. En ook de e-mailberichten en telefoontjes die het projectteam ontvangt vormen welkome feedback bij het zetten van de volgende stappen in het project. Daarnaast krijgt de samenleving een stem bij het bepalen van het beste idee. Al is nog niet geheel bekend hoe en wanneer precies, want dat hangt af van het aantal ideeën dat wordt ingediend tussen nu en 5 juni aanstaande. Verantwoordelijk wethouder Michel Kotteman hierover: “We willen graag dat de ideeën uit de samenleving komen. Het is een nieuwe aanpak, die begonnen is met MijnBorne2030. Niet traditioneel plannen bedenken in het gemeentehuis, maar samen met bewoners aan de slag. Daarom vind ik het belangrijk om nogmaals te onderstrepen dat iedere burger zijn bijdrage kan en mag leveren.”

Deel dit bericht via...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin